中国新诗网

立即注册(欢迎实名或常用笔名注册)
搜索
热搜: 活动 交友 discuz
楼主: 李明利

英国:用诗歌“吃掉”空气中的污染物

【空气礼赞】

英文原作:Simon Armitage (英国诗人, 剧作家和小说家)

叶如钢译

我为赞美空气而写。 我六岁或五岁时
一个魔术师打开了我撺紧的拳头
我以手掌,握住了整个天空
从此我一直携带着天空,与它同在

让空气成为一个主神, 它的存在
和触摸, 它的哺育之乳总是倾流向
嘴唇。 蜻蜓和波音飞机
悬挂在它透明的空虚里

在杂乱的小摆设之中, 我保存
一个收藏虚无空间的带锁宝箱
在思想因为烟雾而迷瞪的日子里
或者当文明穿过街道

用一只白手帕掩住嘴,而汽车
从它们的嘴唇向我们的嘴唇飞吻
我转动钥匙, 打开箱盖, 深深呼吸
我的第一个词, 每人的第一个词,是空气

In Praise of Air by Simon Armitage

I write in praise of air. I was six or five
when a conjurer opened my knotted fist
and I held in my palm the whole of the sky.
I've carried it with me ever since.

Let air be a major god, its being
and touch, its breast-milk always tilted
to the lips. Both dragonfly and Boeing
dangle in its see-through nothingness…

Among the jumbled bric-a-brac I keep
a padlocked treasure-chest of empty space,
and on days when thoughts are fuddled with smog
or civilization crosses the street

with a white handkerchief over its mouth
and cars blow kisses to our lips from theirs
I turn the key, throw back the lid, breathe deep.
My first word, everyone's first word, was air.

诗歌有用实证!

文学的力量

问好!

好注意~

叶如钢 发表于 2014-5-19 11:59
In Praise of Air by Simon Armitage
(空气赞歌)

可翻译成汉语共享

包尘 发表于 2014-5-19 12:45
诗歌有用实证!

同感,问好1

问好诗友1